E10 Benzine

Per 1 oktober 2019 zijn bij alle Nederlandse tankstations de brandstof labels aangepast comform de Europese regelgeving. Zo is de bekende Euro95 vervangen door A10 welke Maximaal 10% ethanol (voorheen 5%) bevat.

Yamaha geeft aan dat alle motoren na 2003 geschikt zijn voor E10.
Bij Evinrude zijn alle e-tec modellen geschikt voor E10 benzine.

Het kan daarom per merk verschillen! Vaak staat het in de handleiding van de motor. Bji twijfel, neem gerust contact met ons op of tank Euro 95, 98 of Shell V-Power. Bij kleine motoren adviseren wij Aspen.

E10 benzine heeft helaas een aantal negatieve bijwerkingen.

Om de negatieve bijwerkingen van ethanol te compenseren adviseren wij om brandstof toevoegingen te gebruiken. Informeer ernaar in onze winkel.

Bij het tanken zie ik naast E10 en E5 ook de getallen 95 en 98, wat betekent dit?

De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal in benzine. Het octaangetal is altijd genoemd, ook bij E10 en E5. Tank in ieder geval geen benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven om motorschade te voorkomen. In Nederland komt een lager octaangetal dan 95 niet voor, maar in het buitenland soms wel.

Verdwijnt E5-benzine?

Deze benzine blijft gewoon te koop. Tankstations in heel Nederland mogen altijd een alternatief voor E10-benzine verkopen.

Mag ik E10 vermengen met E5-benzine?

Jazeker. Het is wel belangrijk dat het voertuig geschikt is voor E10-brandstof. Doe daarvoor de E10-check! Elk benzinevoertuig dat geschikt is voor E10 kan altijd E5 gebruiken.

  •